PhD v oboru chemie a technologie potravin

Všeobecné informace

Popis programu

Chemie a technologie potravin

Zkratka: DPAP_CHTP

Úroveň předmětu: Děkanát

Fakulta: Fakulta chemická

Akademický rok: 2020/2021

Získaný titul: Ph.D.

Získaná kvalifikace: Ph.D. v oboru "Chemie a technologie potravin"

Úroveň kvalifikace: Doktorský (3. cyklus)

Specifické požadavky na přijetí:

Magisterský titul v chemickém inženýrství, potravinářské chemii nebo jiné chemické specializace získané na univerzitních fakultách, ICT Praha nebo zemědělské univerzity.

Klíčové výsledky učení:

Ph.D. studium a studium související s výzkumem se zaměřuje na získávání a rozvoj teoretických znalostí a experimentálních dovedností v oblastech potravinářské chemie a inženýrských procesů výroby potravin, aplikované analytické a fyzikální chemie, mikrobiologie, biochemie a molekulární biotechnologie. Studie je navržena v souladu s vývojem potravinové vědy a potravinových technologií a dalších základních a aplikovaných specializací.

Hlavní pozornost je věnována výrobě, zpracování, skladování, kontrole kvality a bezpečnosti potravin. Vzhledem k rychlému vývoji molekulární biologie je věnována dostatečná pozornost využívání této disciplíny při vývoji nových potravinářských technologií. Vědecké poznatky se zaměřují na kvalitu a bezpečnost potravin, výrobu funkčních potravin a vývoj moderních molekulárně-biologických diagnostických metod.

Pracovní zkušenost:

Pracovní zkušenosti nejsou součástí standardního studijního plánu.

Závěrečná státní zkouška:

Státní doktorská zkouška dokládá hluboké teoretické znalosti v oblasti dizertační práce a oboru, včetně metodických základů vědecké práce. Jeho obsah je založen především na tématu doktorského studijního programu a individuálního studijního plánu doktorského studenta.
Součástí doktorské zkoušky je i diskuse o vztahu s disertačním tématem předloženým doktorandem. . Tato diskuse obsahuje zejména kritické zhodnocení poznatků z oblasti disertační práce, očekávané cíle dizertační práce a charakteristiky vybraných výzkumných metod.

Studijní obor:

Během doktorského studia se student v souladu s individuálním plánem zkoušky účastní přednášek, kurzů, seminářů, účastní se tuzemských a zahraničních stáží, vzdělávacích aktivit výcvikového oddělení a pracuje na své dizertační práci. V průběhu studia je doktorand povinen účastnit se vědecké konference organizované FCH VUT v Brně, kde předloží prezentaci v angličtině. Několikrát ročně se student účastní seminářů, které organizuje odborná rada příslušného doktorského programu, alespoň na jednom mezinárodním vědeckém sympoziu v České republice. v zahraničí a je povinen zveřejnit alespoň jeden článek v mezinárodním časopise s IF. Student se stává absolventem doktorského studia v příslušné specializaci úspěšným složením státní doktorské zkoušky a obhajobou disertační práce. Získal titul "Doktor", zkráceně "Ph.D."

Profesní profily absolventů s příklady:

Absolventi doktorského studia získají teoretické znalosti a praktické experimentální dovednosti a zkušenosti nezbytné pro samostatné tvůrčí řešení problémů v široké a komplexní oblasti potravinářské chemie.

Program je zaměřen jak na chemický základ potravinářské a biotechnologické výroby s ohledem na bezpečnost a vývoj pokročilých technologií, tak i na kontrolu kvality a bezpečnosti vyráběných potravin.

Absolventi hledají zaměstnání v oblasti vysokoškolského a neuniverzitního výzkumu, R

Profil absolventa nabízí také zaměstnání ve státních institucích a podnikatelských organizacích. Profil absolventa je navržen tak, aby byl srovnatelný s podobnými studiemi na tuzemských i zahraničních univerzitách as požadavky evropského výzkumného prostoru.

Požadavky na absolvování: závěrečná státní zkouška, disertační práce

Způsob studia: prezenční, kombinované

Vedoucí programu: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc.

Poslední aktualizace Lis 2019

Informace o škole

Brno University of Technology (BUT) is the largest technical/engineering university in the Czech Republic (21 000 students, 8 faculties, 3 university institutes) and one of the leading teaching and re ... Čtěte více

Brno University of Technology (BUT) is the largest technical/engineering university in the Czech Republic (21 000 students, 8 faculties, 3 university institutes) and one of the leading teaching and research universities in central Europe. Méně